Лиз Тръс: Западът трябва да умиротвори Пекин

По думите ѝ Студената война с Китай вече е започнала
17 май 2023 15:00, Йоана Цонева
109
Лиз Тръс: Западът трябва да умиротвори Пекин
Снимка: БГНЕС

Бившият британски премиер Лиз Тръс предупреди, че Студената война вече е започнала и Западът трябва да избира между умиротворяването на Пекин или предприемането на действия за предотвратяване на война, съобщава в. "Телеграф".

Тръс - най-кратко задържалият се министър-председател на Великобритания с едва 44 дни на поста, използва пътуването си до Тайван тази седмица, за да обсъди вътрешнополитически проблеми - по-специално, да притисне действащия премиер Риши Сунак и неговото правителство да заемат по-твърда позиция срещу Китай.

"Има хора, които твърдят, че не искат нова Студена война. Това обаче не е избор, който можем да направим, тъй като Китай вече се стреми към самостоятелност, независимо дали искаме да се отделим от тяхната икономика, или не", отбеляза тя пред тайвански мозъчен тръст.

"Те вече са направили избор относно своята стратегия. Единственият избор, който имаме ние, е дали да се приспособим, или да предприемем действия за предотвратяване на конфликт".

Ястребовите възгледи на Тръс в Консервативната партия се противопоставят на подхода на британското правителство към Китай, който благоприятства ангажирането в някои области, като търговията и изменението на климата, и същевременно търси ограничения, за да избегне рискове за националната сигурност.

Още по темата
Много експерти са на мнение, че справянето с изменението на климата ще изисква участието на Китай - най-големият източник на въглеродни емисии в света.

През април външният министър на Великобритания Джеймс Клевърли заяви, че пълното изолиране на Китай "би било предателство на нашия национален интерес и съзнателна проява на неразбиране към съвременния свят".

Администрацията на Байдън в САЩ възприе сходен на британския подход, като се опитва да ограничи Китай в области, които представляват риск за сигурността, но същевременно търси допирни точки по въпроси с глобално въздействие.

Дебатът сред политиците в Обединеното кралство и други западни страни относно нивото на подходящо ангажиране с Китай обаче е в разгара си в момент, когато китайският лидер Си Дзинпин е консолидирал властта си.

Китай осмя "политическото пътуване до Тайван" на Лиз Тръс, като подчерта как тя вероятно е възприемана в страната си като "лош съотборник" на правителството на Обединеното кралство, точно когато Риши Сунак заминава за срещата на върха на Г-7 в Япония, чийто основен акцент ще е противодействието Китай.

"Кратката кариера на Тръс като премиер беше белязана от погрешни политически преценки и изглежда, че тя не си е взела никакви поуки и е по-параноична от всякога", пише китайската държавна медия.

За Пекин вътрешнополитическите сътресения сред западните демокрации са още една възможност да отправи пропагандно послание, че неговата комунистическа политическа система е по-добра.

Тръс подчерта и подкрепата си за Тайван, заявявайки, че е "голяма почитателка на Тайван и тайванския народ", и като обеща да направи "всичко по силите си, за да гарантира вашия продължаващ успех".

Великобритания не признава Тайван за държава и по тази причина няма официални дипломатически отношения.

Лиз Тръс е първият бивш британски премиер, който посещава Тайван след визитата на Маргарет Тачър през 90-те години.

Тайван е островна държава със собствено демократично избрано правителство, армия, валута и външна политика и никога не е бил управляван от Комунистическата партия на Китай.

Според Си Дзинпин обаче Тайван е част от Китай и се зарече да го анексира със сила.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
ЗАПАДЪТ СИЕ УМРЕЛ НО ОЩЕ ГО НЕ ЗНАЕ ЛАЕ ДЪРВИ СЕ НО СИЕ УМРЕЛ СКОРО КЕ СЕ УСЕТИ
85
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен 97 Ти какво част си от запада бе сталински гуррел?
84
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Умиротворяването на Китай ще стане със санкции и бой както при Рашката. И там има един кандидат за бияч на Китай другарите от Индия.
83
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Според мен би било много по-полезно за Запада, а и за БГ, тъй като сме част от този Запад, да усмирим индивиди като Лиз Тръс, заради които Запада изпадна в ситуация на конфликт с Китай и Русия. "Който сее ветрове, жъне бури." Запада сее ветрове от няколко десетилетия, а сега друг им бил виновен. Русия и Китай са ясни - по-добре да не попадаме в орбитата им на влияние, но защо Запада се държи толкова неадекватно, вече е друг въпрос. Последното е заради неадекватни личности като Лиз Тръз!
82
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Не знам за Китай , но май вие сте за умиротворяване !
81
4
 
6
 
! Отговори
джо преди 11 месеца
Тая умница танки ската (обича да се вози на танк ) е права. Всички са длъжни да изпълняват това което искат Англосаксонците .Тъй кат Светът принадлежи на тая висша нация която има право на всичко а страни като Русия, Китай , Иран създават постоянни проблеми . Не може и никой и няма право да оспорва доминирането и хегемонията на Америка и да има самостоятелна независима политика . Всички страни са задължени да спазват правилата им.
80
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Да не се стигне ,че Пекин да умиротвори западняците
79
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Китайските другарчета са много зле. И те горките са с това руско оръжие дето единствено става да си купиш по-голям бой с него. Не знам на какво разчитат та толкова се ежат.
78
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Тази бърка Черно море с Балтийско и тази беше външен министър.
77
3
 
1
 
! Отговори
00014 преди 11 месеца
До АнонименНе обиждай пекинските пернати, защото Пекин е столицата на Сингапур!
76
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Тия още си мислят че Британия е империя. Пък тя взе да става ке..***.
75
4
 
6
 
! Отговори
ПроСоТо преди 11 месеца
Та:..-"Червения терор", наречен в книгата "Червения Звяр" ,погрешно се идентифицира с комунизма..Всъщност,намека е за един от най-свирепите Зверове на последните столетия-Октопода на семейство Ротшилд !.."Рот"-ЧЕРВЕН "шилд"..
74
4
 
8
 
! Отговори
ПроСоТо преди 11 месеца
и от къде са навъдиха толковамалоумници?..Как сто западняци ще "умиротворяват" един милион чайнизи?..А за милиард и половина с дръпнати очи колко ербаби от "Колективния Запад" ще са необходими?.."Западът " ЗАГИВА !!!..М/у другото,от стари хора,отдавна покойници съм чувал,че в една книга.."Вечния календар" или нещо подобно беше,още преди 100 години е написано,че човечеството ще попадне под "Червения терор",след който "Ще господства жълтата раса",след което ще свърши света..И :-"червен терор"-РОТ
73
3
 
7
 
! Отговори
Сарказъм Радомирски преди 11 месеца
Пътуващата трупа *** с поредно представление.
72
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Същата която, като външен министър на въпроса на Лавров дали признава руския суверенитет върху Ростовска и Воронежка област отговори не. Толкоз за това пекинско пернато.
71
4
 
4
 
! Отговори
Натовеца преди 11 месеца
Упдейт лайнатовският флаг който поръчах пристигна очаквайте мощно оскверняване на 21 в Пловдив на центъра ще го ритам търкалям по земята напоя с плюнки мощно и запаля в знак на протест срещу атлантическият нацизъм :)
70
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Овцата,не може да разбере,че сами ще вкарат дракона в двора си.На Чината,точно това им е нужно,за да се задействат.
69
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Уважаем гневен малолетен центозаработвател, изправи се сега в средата на стаята си в общежитието и се загледай кое не е китайско, кецовете ти ли, компютъра и телефона ти ли, щоричките и дограмата на прозореца ли, та ако ще килимчето на пода, изтривалката на вратата и дамаската на диванчето. И микровълновата дето си топлиш вчерашната пица е китайска и си я осветяваш с китайски крушки в китайските плафончета.
68
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Кой и какъв е западналият Запад .Къде е Китай , и къде е Запада ? АЙДЕ НИЦ , СМЕШНИЦИ !Запада няма и армия , а е тръгнал да се ежи на Китай !?Запада да се сърди на сащ и англосаксите , които са на печалба от войната в Украйна , също И изместиха ЕС от руските пазари , НО ''ТЕ'' СИ ТЪРГУВАТ ,...НАЛИ ! !
67
4
 
7
 
! Отговори
Дядката преди 11 месеца
Тая женка англичанка , не си ли дава сметка , че ТЕ подлютиха Вова и сега ще я патят!Уж всесилния Запад , за когото Русия бе бензиностанция с ракети, сега си хапе *** , че е безсилен пред руските оръжия!Май ще *** , ако не почнете да лазите пред Русия и Китай!