Китай ратифицира банката на БРИКС

Пекин ще има най-голям дял в капитала на институцията

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В сряда парламентът на Китай ратифицира и споразумението за създаване на нова финансова институция съвместно с най-големите нововъзникващи иконономики в света от организацията БРИКС. Новата банка за развитие, известна също като банката на БРИКС, е втората международна институция с участието на Пекин, която цели създаване на алтернатива на доминираните от Вашингтон и съюзниците му организации като Световната банка, Международния валутен фонд, както и Азиатската банка за развитие. В началото на седмицата бе дадено официалното начало и на новата Азиатска банка за инфраструктурни инвестиции (AIIB), в която Китай има водеща роля.

Водещ акционер

Според съобщение на агенция Синхуа, постоянният комитет на Националния народен конгрес на Китай, който е законодателняит орган на страната, е одобрил споразумението за създаване на банка съвместно с Бразилия, Русия, Индия и Южноафриканската република. Според съобщението участието на Китай в капитала на банката в бъдеще ще достигне 41 млрд. долара, което ще й даде най-голям дял с право на глас от участниците – 39.5%. Предвижда се капиталът на новата банка да достигне 100 морд. долара, като първончално записаният капитал в размер на 50 млрд. долара ще бъде разпределен по равно между членките.

През миналия месец държавните медии в страната съобщиха, че Китай е готов да инжектира 10 млрд. долара в капитала на банката след ратифициране на споразумението. Русия и Индия вече одобриха нова банка през април. Централата на банката ще се намира в Шанхай, а ръководството й ще се сменя на ротационен принцип. Първият директор на банката ще е индиец, следван от бразилец, а след него – от руснак.

Взаимно допълване

Говорителят на външното министерство на Китай Хуа Чинянг обяви, че през следващата седмица в Москва ще се проведе среща, на която ще се уточнят въпросите с ръководството на банката и ще се очертаят задачите за първите пет години на дейността. Според Хуа банката на БРИКС и AIIB ще се допълват взаимно. "Ние смятаме, че това ще спомогне за увеличаване на влиянието и чуваемостта на мнението на страните от БРИКС по международните финансови въпроси", изтъква говорителката.

В учредяването на AIIB в понеделник участваха 57 държави, включително съюзници на САЩ като Великобритания, Германия, Италия, Южна Корея и Австралия, които станаха членове на банката въпреки изразеното от Вашингтон недоволство. Пекин ще е най-големият акционер в банката с дял от 30.34%, или 26.06% от акциите с право на глас. Сред акционерите на второ място се нарежда Индия със 7.5% от акциите с право на глас, следвана от Русия с 6%.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    comandante avatar :-|

    Новото Г-8 прави повече БВП от старото за миналата година, новината е много притеснителна защото и без това сме си зле в ЕС и НАТО а евентуално ако се провали валутната хегемония на юесдето и юроту съвсем ще го втасаме!

    Нередност?
Нов коментар