IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пекин обмисля намаляване на целите за растеж през 2020 г.

Икономистите очакваха Китай да се прицели в ръст на БВП от „около 6%“, след като целта за 2019 г. бе в диапазона 6-6,5%

16:38 | 03.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китайските власти обмислят възможността да намалят целта си за икономически растеж тази година в рамките на по-обширно преразглеждане на последствията от смъртоносната епидемия от коронавирус. Това съобщават запознати с въпроса пред Bloomberg.

Обикновено годишната цел се представя през март по време на сесията на Общокитайското събрание на народните представители, след както е одобрена от държавните лидери през декември. Икономистите очакваха Китай да се прицели в ръст на производството от „около 6%“ тази година, след като целта за 2019 г. бе в диапазона 6-6,5%.

Промяната не би трябвало да изненадва икономистите и инвеститорите, които вече се подготвят за по-слаб от очакваното растеж на фона на рисковете пред търсенето и веригите за доставки в страната. Според прогнозите на Bloomberg Economics растежът може да намалее до 4,5% през настоящото тримесечие.

Властите в Пекин също така обмислят и възможността за мерки, които да стимулират икономиката, включително чрез поставянето на таван на съотношението между бюджетния дефицит и брутния вътрешен продукт (БВП), както и продаването на специални държавни ценни книжа, посочват източниците, пожелали анонимност. Все още обаче не е взето окончателно решение.

Възможно е тази година срещата на Общокитайското събрание, насрочено за 5 март, да се забави заради последствията от коронавируса в страната.

Още преди избухването на епидемията икономиката на Китай беше започнала да се забавя на фона на слабото вътрешно търсене, борбата с държавния дълг и търговската война с Вашингтон. БВП на страната е нараснал с 6,1% миналата година – най-малко от почти три десетилетия насам, и едва в долния край на целта на властите в Пекин.

По изчисления на Bloomberg Economics, при наличието на тежки, но краткосрочни последствия, вирусната епидемия може да свие ръстът на БВП на Китай за първото тримесечие до 4,5% на годишна основа. Това е значителен спад спрямо 6-те процента за последните три месеца на 2019 г. и най-ниските стойности за тримесечие, откакто започва събирането на данни през 1992 г.

Още преди разпространението на болестта китайските провинции обявиха, че очакват забавяне на икономическия растеж през 2020 г., като най-малко 22 от 31 водещи града, провинции и автономни региони са намалили целите си към 21 януари, показват официални данни.

В неделя Китайската народна банка предприе първите си конкретни стъпки за облекчаване на последствията за пазарите и бизнеса от коронавируса, предоставяйки краткосрочно финансиране на банките и понижавайки лихвените проценти за отпуснатите средства.

Институцията предостави средства на стойност 150 млрд. юана (21,4 млрд. долара) в понеделник чрез 7-дневни и 14-дневни обратни репо сделки. Лихвата и по двете бе намалена с по 10 базисни пункта.

Още за епидемията от коронавирус може да прочетете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:27 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още