Година до Пекин 2022: несигурност и призиви за бойкот

Година до Пекин 2022: несигурност и призиви за бойкот

© Reuters

Докато главоболията за организаторите на олимпийските игри в Токио продължават, на малко повече от 2000 км имат подобни проблеми. До началото на зимните игри в Пекин остава година, като с наближаването на старта облаците около домакинското се сгъстяват.


От една страна, събитието е възможност за Китай да покаже напредъка си по отношение на контрола върху пандемията и да излезе на световната сцена със зрелищен спектакъл, но от друга - политическото напрежение и несигурността с коронавируса хвърлят тъмна сянка върху форума.


Въпрос на имидж


Пандемията, която отложи летните игри в Токио, е малко вероятно да бъде напълно овладяна в световен мащаб до следващия февруари. Но Китай потуши повечето огнища на заразата в своите граници, запазвайки нисък броя на новите случаи. В момента границите са затворени за повечето чужденци, като все още няма ясни правила, при които ще бъдат посрещнати спортистите.




Въпреки предизвикателства, породени от коронавируса, Международният олимпийски комитет (МОК) заяви през декември, че подготовката върви "изключително добре". Президентът на МОК Томас Бах дори изтъкна, че напредъкът по време на пандемията може да се определи като "почти чудо", а китайският президент Си Дзинпин повтори обещанието за организиране на "зимна олимпийска феерия".


"Китай иска олимпийските игри да създадат нов имидж за страната, която отново се отваря към света", казва Рана Митър, която преподава китайска история и политика в Оксфордския университет, цитирана от "Ройтерс".


Година до Пекин 2022: несигурност и призиви за бойкот

© Reuters


Пекин се надява да стане първият град, който е бил домакин на двата варианта на олимпийските игри. Страната прие летния форум през 2008 г., а на 4 февруари 2022 г. е планирано да се проведе церемонията по откриването за зимната олимпиада.


Според Уанг Хуяо - ръководител на центъра за глобализация, провеждането на глобални спортни събития в Китай ще демонстрира, че ситуацията с коронавируса е овладяна, което ще помогне на другите страни да загърбят миналите идеологически различия и да видят Китай в по-добра светлина.


"Хората ще видят, че различията нямат значение. Черна или бяла, котката е котка, стига да лови мишки ", казва Уанг.


Напрежение и призиви за бойкот


Отношенията на Китай с някои държави се влошиха през последните месеци, което подхрани настроения срещу азиатската държава сред политици от САЩ и Великобритания. Притесненията за погазване на правата на човека, свързани репресиите по време на протестите в Хонконг и предполагаемото малтретиране на уйгурските мюсюлмани в Синдзян, изостри критиките към домакинството и увеличиха заплахите за бойкоти.


Година до Пекин 2022: несигурност и призиви за бойкот

© Reuters


В общо писмо 180 организации призоваха за бойкотиране на игрите в Пекин. Посланието им е насочено към правителствата и световни лидери, тъй като МОК е "напълно пропуснал" да предприеме каквито и да било действия "въпреки явни доказателства за геноцид и широко разпространени и влошаващи се нарушения върху правата на човека" в Китай.


"Сега правителствата трябва да заемат позиция и да демонстрират, че имат политическа воля да се противопоставят на осъдителното погазване на човешките права в Китай", пише в писмото. В него се посочва, че домакинството през 2008 г. е засилило тормоза и нападенията над общности, живеещи под управлението на китайското правителство.


Традиционно МОК остава неутрален към обвиненията, а Китай отхвърля международната критика, изтъквайки че правата на човека се подобряват. Пекин също така твърди, че лагерите за принудителен труд в Синдзян, където се смята, че са задържани над един милион уйгурци, всъщност са училища, предназначени за борба с екстремизма.


Година до Пекин 2022: несигурност и призиви за бойкот

© Reuters


Подписалите се в писмото обещаха недоволството да прерасне в глобална кампания преди церемонията по откриването на зимните игри. Въпреки напрежението подготовката по организацията продължава с пълна сила.


"Не виждам какъвто и да е аспект от нашата подготовка, който би могъл да породи някакъв въпрос или съмнение. Но очевидно днес никой не знае как ще се развият събитията в следващите няколко месеца.", заяви наскоро Ласло Вайда - съветник в местния организационен комитет, пред Insidethegames.biz.


Време в резерв


Оперативният бюджет на Пекин 2022 е близо 2 млрд. долара, като в него са включени инвестиции в олимпийското село и подобрения в инфраструктурата.


Предимството на Пекин е, че шест от 12-те съоръжения, на които ще се проведат надпреварите в отделните спортове вече бяха налични при избирането на страната за домакин през 2015 г. Стадионът "Птиче гнездо" и националният център по водни спортове са сред тези, които ще бъдат използвани повторно.


Година до Пекин 2022: несигурност и призиви за бойкот

© Reuters


Всички 12 съоръжени вече са завършени, като довършителните дейности по инфраструктурата ще продължат до юли. Някои новопостроени съоръжения се намират до град Джънджоу в провинция Хубей и са свързани с Пекин с високоскоростна железопътна линия. В допълнение досега са получени близо един милион заявки за доброволци.


Спонсорите и партньорите за игрите са общо 38, като те са предимно местни компании. Очакванията на организаторите са приходите от маркетинг да достигнат 858 милиона долара, като около 80% от тях да дойдат от спонсорите, а останалата част от продажба на лицензи и билети.

Ключови думи към статията: