Бах: Зимните игри в Пекин ще променят спорта завинаги

Бах: Зимните игри в Пекин ще променят спорта завинаги

© Reuters

Зимните олимпийски игри в Пекин ще бъдат зрелищни и ще променят спорта завинаги, това каза президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах. Той направи видеообръщение към китайския народ по повод навлизането в последната година преди домакинството.


Пекин ще стане първият град, който приема летни и зимни игри. През 2008 г. китайската столица беше домакин на лятната олимпиада.


"Нашите китайски партньори и приятели ще представят зрелищни олимпийски зимни игри, които ще променят пейзажа на зимните спортове завинаги", каза Бах.




Организаторите уточняват, че вече са завършили по-голямата част от съоръженията. Те обещават "истинско шоу на лед и сняг" от 4 февруари 2022 г.


Изкуствен прах вероятно ще е необходим, особено за състезанията по ски, но от МОК изразяват увереност, че въвеждането на милиони китайци в зимните спортове ще помогне да се отвори огромен, неизползван пазар.


"Всеки път, когато посещавам Китай, съм впечатлен от ентусиазма и подкрепата за олимпийските игри", каза Бах, след като подписа поканите за спортистите от 206-те олимпийски комитета да присъстват на игрите. "Вече можете да почувствате тази страст към зимния спорт с отличната подготовка за игрите. Вече можем да кажем с голяма увереност, че Китай е готов да приветства най-добрите спортисти в света за незабравими олимпийски игри Пекин 2022 г."


Въпреки това десетки правозащитни организации и някои западни политици разкритикуваха решението да позволят на Китай да бъде домакин на зимните олимпийски игри през следващата година, като се позоваха на политиката на Пекин в Хонконг.