У дома - Вербер Бернар
Мистериозен подземен град в Пекин. Подземен град Подземен град Лонгвю
  • адрес: 747 Rue du Square-Victoria, Монреал, QC H2Y 3Y9, Канада
  • Телефон: (514) 398-9769
  • сайт: montrealundergroundcity.com
  • Отваряне: 1962 г.
  • Брой магазини и услуги: 1600
  • Работни часове: 09: 30-18: 00 (Пн-Чет), 09: 30-21: 00 (пет), 10: 00-17: 00 (Сб-Нед)

Подземният град е популярна атракция в. Това е огромно подземно пространство, съставено от криволичещи тунели, магазини и гари. Когато посетите това място за първи път, ви се струва, че сте в голям мравуняк, където животът не спира нито за минута. За да не се изгуби в лабиринта от коридори, туристът трябва внимателно да следва табелите.

История на подземния град

Проектът е разработен от урбаниста Винсент Понте, в чиято чест е издигната паметна плоча на Place de Ville-Marie през 2006 г. През 1962 г. в тази част на града е построен офис центърът Place Ville-Marie, под който е положена първата връзка на Подземния град в Монреал. По-късно, чрез мрежа от тунели, той е свързан с Централна гара и хотел Queen Elizabeth.

През 1966 г., в чест на EXPO-67, системата на метрото в Монреал е открита, водеща до разклонение в подземните тунели. По този начин Подземният град в Монреал се свързва с гарата и площад Бонавентура, офис центъра на Place du Canada и други големи обекти. До 2003 г. към тази мрежа бяха свързани следните:

  • сградата на градската фондова борса;
  • сграда на федералното правителство;
  • Дворец на конгресите;
  • най-високата сграда в града - Le 1000 De La Gauchetière;
  • Световен търговски център в Монреал.

През 2007 г. е открита пукнатина в тавана на Подземния град в Монреал. Премахнато е с помощта на няколко хиляди метални опори.


Подземна градска структура

Първоначално това съоръжение е създадено за защита на гражданите от палещото лятно слънце. Сега Подземният град в Монреал е огромно търговско и бизнес пространство с дължина 30 км и 10 етажа. Поставено тук:

  • 1500 магазина и бутици;
  • около 200 ресторанта;
  • повече от 30 кина;
  • 1600 апартамента;
  • 10 метростанции;
  • страхотно количествоофиси;
  • концертни зали;
  • подземни гаражи.

Животът в подземния град на Монреал не се различава от живота на повърхността. Благодарение на развитата транспортна мрежа, тук можете лесно да се придвижвате от обект на обект, без да бездействате в задръствания. Предвидени са ескалатори и асансьори за придвижване между многоетажни търговски центрове.

Всяка година по време на фестивала на най-важните моменти в Монреал Art Souterrain провежда изложби в подземния град на Монреал, запознавайки посетителите със съвременните произведения на изкуството... Въпреки факта, че търговският комплекс е пример за стилове Арт Нуво и урбанизъм, има и интересна храмова архитектура. Така туристите могат да посещават, да се любуват на изкуствени фонтани и плувни басейни.

За да намерите своя път в подземния град на Монреал, трябва да използвате безплатна карта, който се издава в метрото. Така едно просто преместване от една точка на града в друга ще се превърне в интересна културна програма.


Как да стигна до Подземния град?

Популярният търговски комплекс се намира в източната част на града, на 500 метра от насипа. Можете да стигнете до Подземния град от други части на Монреал с автобус или метро. На 200 метра южно от нея се намира станцията Square-Victoria-OACI на линия 2 на метрото в Монреал, а на 200 метра източно - спирка McGill / Saint-Jacques, до която може да се стигне с автобус №61.

За да стигнете от центъра до Подземния град с кола, трябва да се движите на североизток по пътя Rue du Square-Victoria. Пътуването отнема 4 минути.

Със сигурност всеки е чувал истории за хора, живеещи в изоставени мини, пещери или метрото. Или може би някой е чел Машината на времето на Х. Г. Уелс и след това вероятно си спомня морлоците. На много места по Земята подземните градове не само съществуват, но понякога дори процъфтяват.

1. Подземен Пекин

Мао Цзедун нарежда изграждането на временни жилища за социалистическото правителство през 1969 г. Строителството отне 10 години и в резултат близо до Пекин се простира цял град с обща дължина от 30 километра. Имаше магазини, ресторанти, училища, театри, фризьорски салони и дори пързалка за ролкови кънки. В допълнение към всички тези удобства, градът разполагаше с приблизително 1000 бомбоубежища в случай на атака.

Говори се, че всяка къща в "горния" Пекин е имала таен люк, за да могат гражданите бързо да се оттеглят в подземния комплекс, ако е необходимо. През 2000 г. подземията бяха официално отворени за туристи, а някои от бомбоубежищата сега се използват като хотели.

2. Сетенил де лас Бодегас

За разлика от повечето градове в нашия списък, испанският град Сетенил де лас Бодегас е дом на 3000 души. Вярно е, че къщите в този град са построени точно в скалата, а не под земята.

Повечето от улиците на града са на открито и туристите често идват в този град, за да видят къщи, смачкани от скали. Преди това градът е служил като мавританско укрепление, а по-късно е бил използван като аванпост в борбата срещу Римската империя.

3. Лос Джо

Градът се намира в канадската провинция Саскачеван, където зимата продължава много дълго време. В началото на 20-ти век там беше толкова студено, че беше почти невъзможно да се излезе навън, а под града бяха построени тунели - така че беше по-топло да се стигне до работа. Като се има предвид периода, в който се появяват тунелите, не е изненадващо, че скоро те започнаха да се използват за незаконни цели.

Бандитите и търговците на алкохол се появиха под земята - тогава забраната беше приета в Канада. И където има нелегален алкохол, има и проституция с хазартни игри, така че скоро подземният град се превърна в мини Лас Вегас. Говори се, че самият Ал Капоне е участвал в цялата тази незаконна дейност.

4. Градът на боговете

Големите пирамиди близо до египетския град Гиза все още се смятат за едно от най-големите чудеса на света. Но пирамидите са не само архитектурно чудо. Интересни са и с факта, че под тях се простира цяла мрежа от тунели и камери.

Изследователите все още изучават подземния комплекс, наречен Градът на боговете, но той все още е обвит в мистерия. Вярно е, че предвид научния интерес към това място, възникнал през далечната 1978 г., тайните скоро ще бъдат разгадани.

5. Портланд

Под един от най-големите градове в северозападния регион на Тихия океан на Съединените щати се намират тунелите в Шанхай, известни още като Забранения град. Те се намират близо до Чайнатаун ​​и преди са били използвани за превоз на стоки и, според слуховете, хора. Заради този подземен комплекс Портланд придоби слава като най-лошото място на западния бряг на Америка – здрави силни мъже бяха отвлечени от града през миналия век за принудителен труд на ветроходни кораби. Освен това в тунелите процъфтява проституцията. Днес обаче ситуацията се промени към по-добро и вече няма риск при пътуване през тунелите.

6. Солна мина Величка

Разположена в Южна Полша, солната мина Величка е построена през 13 век. Солта се е добивала тук до 2007 г., което я прави една от най-старите солни мини в историята. Но освен това, мината е жилищен подземен комплекс, където има статуи, параклиси и дори катедрала.

Мината е дълга около 300 километра. По време на Втората световна война е използван от германците за изграждане на боеприпаси. В допълнение, мината има голямо подземно езеро, което привлича над милион туристи годишно на мястото.

7. Кубър Педи

Кубер Педи е известен и като световна столица на опалите, тъй като е богато находище – тук се добиват почти 30% от световните опал. Градът се състои от къщи, наречени "землянки" и е дом на 1600 жители. Землянките се появяват като средство за борба с непоносимата жега на повърхността и освен това предпазват миньорите и децата им от дивите кучета на динго и австралийските аборигени.

Освен жилищни помещения, градът може да се похвали с подземни магазини, кръчми и дори гробище с църква.

8. Киш

Под град Киш в Иран се крие друг град, толкова мистериозен, че дори няма собствено име. Той е на около 2500 години. Първоначално подземният град е бил използван като система за управление на водите.

Разбира се, подобно на много древни места, градът е наскоро възстановен и скоро ще бъде отворен за туристи. Предвидено е изграждане на кина, ресторанти и хотели под града с обща площ от 10 000 кв.м.

9. Кападокия

Регионът Кападокия в Турция е известен преди всичко със своя подземен град Деринкую. Градът се състои от няколко нива и се казва, че има няколко хиляди жители. то Голям градсъс собствена система за управление, магазини, църкви, училища. Тук дори правят вино.

Смята се, че има тайни места в подземни постройки, където християните, които не са искали да отидат да хранят лъвовете, са се скрили от преследването на Римската империя.

10. Бърлингтън

В необятността на Великобритания, в провинцията, има град с кодово име Бърлингтън. Построен е през 50-те години на миналия век, за да приюти британското правителство в случай на ядрена война. Градът се намирал в стара каменна кариера с площ от 1 квадратен километър и можел да побере 4000 държавни служители, макар и без семействата им.

Градът имаше свой собствен жп гара, болници, подземни езера, пречиствателни станции и кръчма. Освен това в града беше осигурена радиостанция, от която министър-председателят да съобщава за решенията си на цялото малко населено място. Бърлингтън остава в експлоатация до 90-те години на миналия век и беше готов да приеме жители до самия край на Студената война.

Топ 20 на най-странните новини за изминалата година

Африканският крал живее в Германия и управлява по скайп

5 страни с най-странните ритуали за чифтосване

Най-инстаграмираните места в света през 2014 г

Световно щастие в една инфографика

Слънчев Виетнам: как да променим зимата на лятото

Португалецът купи малък остров и успешно създаде свое собствено кралство там.

Пекин е един от уникалните градове на нашата планета. Той е поразителен с всичко и средновековни сгради, със своята история, кореняща се в дълбините на вековете и архитектурата на модерен мегаполис. Едва ли някой обаче знае, че с целия този външен блясък, като Храма на небето, Забранения град или прочутия площад Тянанмън, има друг, непознат за никого и невидим за окото на Пекин, това е Пекин – под земята (сайт).

Градът под земята (Dixia Cheng) се появява сравнително наскоро, през 70-те години на ХХ век. Появата му е свързана със същата прословута Студена война. Отношенията със СССР достигнаха критична точка на напрежение и Китай сериозно се страхуваше от ядрен удар на всемогъщ съсед. Тогава лидерът на китайската комунистическа партия Мао Дзедун решава да построи подземен град, където в случай на нападение може да се скрие почти цялото население на Пекин.

Проектът за изграждане на града е разработен още през 60-те години на ХХ век и след одобрението му за рекордно време практически под центъра на Пекин, на обща площ от повече от 80 квадратни километра, доста комфортни условия, може да побере около 800 хиляди жители на Пекин.

Този град не е просто временно бомбоубежище, той разполага с цялата инфраструктура, присъща на градовете: улици, жилищни квартали, места за разполагане на войски и техника; училища, болници, театри, кина, кафенета, пазари, ферми за животни, гъби и растения; съхранение на храни и дори спортни съоръжения. По периметъра на целия град е изградена система от кладенци, осигуряващи водоснабдяването на населението на града, специално проектирана вентилационна система е непроницаема за радиоактивни и химически отпадъци.

Масивните бетонни стени и врати могат да издържат не само на ядрена атака, но и да предпазват от земетресения и наводнения. Не се знае точно на колко етажа в дълбочина е построен градът, тъй като китайското правителство не разпространи тази информация.

В началото на 2000 г., след края на Студената война, ръководството на КНР отвори достъп до малка част от града, позволявайки ограничен достъп на туристите. Според отзивите и описанията на първите туристи, те били изумени от мащаба на сградите на подземния град. От 2008 г. до момента обаче подземието в Пекин беше официално затворено от властите за реконструкция. Пекин е модерен мегаполис с остър проблем и местните бедни жители произволно са заели някои подземни бункери. В момента тази структура е най-големият известен модерен подземен град.

За да завършите картината в Кападокия, след като се разходите из долините, трябва да посетите подземния град Деринкую. В Кападокия са известни около двеста подземни града, но най-големият е Деринкую. Следва го Каймакли, който е на десетина километра от Деринкую. По-малките са пръснати из Кападокия, включително близо до Гьореме, но са по-малко интересни.

Самостоятелното посещение на този подземен град може удобно да се комбинира с разходка наоколо. Можете също да видите Деринкую като част от Зелената обиколка от Гьореме.

Подземният град Деринкую е пещера, издълбана в мек туф, която свързва подземни помещения за различни цели. Градът е много голям, има 8 етажа, слизащи на дълбочина около 60 метра (до подпочвени води). Смята се, че в него могат да живеят около 20 хиляди души, освен това под земята се държат добитък и провизии.

Този град е открит случайно местенпрез 1962 г., когато демонтира стената на къщата си и намира зад нея „тайна стая“. Той продължил разкопките си и открил сложна тунелна система с допълнителни пещерни помещения. Археолозите се интересуват от находката и две години по-късно градът е отворен за туристи.


Този град все още има много тайни - дори реалните му размери не са точно определени. Има версии, че сега е проучена само една десета от целия град и може да има още 4 скрити етажа. И някои много смели изследователи твърдят, че градът се състои от 20 етажа и е бил обитаван от 60 хиляди души. Като се има предвид, че подземният град Деринкую в Кападокия е свързан с 10-километров тунел (в момента непроходим поради блокажи) с друг подземен град Каймакли, тогава мнението за броя на жителите на такъв мегаполис от 60 хиляди изглежда доста правдоподобно.

Още повече неясноти има с точната възраст и произхода на града. Някой предполага, че Деринкую е започнал да се създава 20 века преди раждането на Христос, докато някой вярва, че градът е само на 27 века. Във всеки случай и двамата са на много почтена възраст.

Не е ясно как е бил използван: или са живели в него постоянно, или временно, когато е било необходимо да се скрият от врага. Авторството на създаването на града се приписва на хетите, фригийците и персите. Като цяло все още има много неясноти по този въпрос. Със сигурност се знае само, че последните жители са били християни, които донякъде разширяват града.


Подземният град, разбира се, има гениален дизайн. Построен е по такъв начин, че дори е невероятно как хората са могли да го направят по това време. Че само има вентилационни шахти и кладенци с вода. Но най-вече впечатляваща е архитектурата на пасажите, която има за цел да унищожи неочаквания гост, докато самите жители са се ориентирали добре там. Ето защо, бъдете внимателни и не отивайте там, където не е нужно.

Градът разполага с такива помещения: винарни, дневни, храмове, конюшни, кухни, места за срещи, училища, винарски изби, параклиси, пекарни, столове, помещения за пресоване на масла, различни работилници, оръжейни складове. Има дори подземно гробище.

Все още са любопитни такива каменни врати, които блокираха тунели и цели етажи. Видях същото в скалната църква. Такива врати са с диаметър около един и половина метра и тежат половин тон.


  • Подземен градв момента има пет етажа, отворени за обществеността, или по-скоро дори не етажи, а техните части. Тези зони са осветени от електрически лампи, но интериорът все още е доста тъмен. Няма да е излишно да вземете със себе си фенерче, за да осветявате тъмни места.
  • Тесни пътекиможе да предизвика пристъпи на клаустрофобия при хора, склонни към нея.
  • Градът е построен по този начинтака че врагът да се загуби в него. Понякога има тъмни проходи, които не са покрити с решетки. За да не се изгубите под земята, в никакъв случай не влизайте в тези проходи.
  • Облечете се топло: под температурата е около 15 градуса - пуловер или ветровка ще дойдат добре.
  • Входът е в сградатаоборудвана с турникет. Няма специално място, където да оставите голяма раница, но можете да я поискате и нещата ще бъдат приютени в килера.
  • Излизане от градасе намира недалеч от входа, тоест за негова изненада посетителят излиза на малко по-различно място.

Начин на действие. Цена за посещение

  • Работни часове:всеки ден, от април до октомври от 08.00-19.00 часа, от ноември до март от 08.00-17.00 часа.
  • Цена за посещение: 25 TL. Билетите спират да се продават половин час преди затваряне.

Как да стигна до Деринкую

Как да стигнете до подземния град Деринкую е описано, ако се предположи, че идвате от Гьореме. Преди всичко вземете микробус до град Невхешир (11 км). Автобусът ще ви отведе до спирката, където трябва да се преместите на друг микробус, който отива до град Деринкую (32 км). Деринкую може да е краят, а може и автобусът да се движи, така че предупредете шофьора да посочи къде да слезе.

Още повече, че историята на откриването му е доста интересна сама по себе си. Не, не археолози или историци са го открили първи. Предполага се, че е открит случайно от един от селяните, когато, като започнал ремонт в къщата си, съборил една от стените и открил проход, водещ към подземен лабиринт.

Деринкую - (от обиколката. Derinkuyu - "дълбок кладенец") - древен многоетажен подземен град, най-голямото пещерно селище в Кападокия, достъпно за туристи

Тук хората от векове са се криели от набезите на номади, религиозни преследвания и други опасности.


Достигайки дълбочина от около 60 метра, в древни времена този град можеше да приюти до 20 хиляди души заедно с добитък. Подземието Деринкую е сложна разклонена система от стаи, зали, тунели и кладенци, които се разминават надолу, нагоре и отстрани.

Градът е построен по такъв начин, че е невъзможно да се залови


Там бяха осигурени всички предпазни мерки: в случай на опасност входовете бяха затворени с огромни камъни и дори врагът да ги преодолее, той едва ли би могъл да се върне на повърхността, без да знае тайните проходи и плана на лабиринти.

Подземният град е разположен на осем нива, достигайки дълбочина 55-60 метра. Някои учени смятат, че градът отива още по-дълбоко под земята.


За комуникация между етажите на много места има малки дупки в пода


Отвътре градът беше затворен с големи каменни врати


Всяка врата представлява голям каменен диск с височина 1-1,5 метра, дебелина 30-35 сантиметра и тегло 200-500 килограма. Вратите се отваряха с помощта на отворите вътре в тях и то само отвътре и с усилията на поне двама души.

Градът е известен с много сложна вентилационна и водоснабдителна система, което е невероятно за толкова ранен исторически период.


Учените все още нямат консенсус за това дали хората са живели под земята постоянно или периодично. Според една версия жителите на Деринкую са излезли на повърхността само за да обработват ниви, според другата те са живели в сухоземно село и се крият под земята само по време на набези.

В последния случай те бързо премахнаха признаците на живот на повърхността и отидоха под земята, за да се скрият там за няколко седмици.

 


Прочети:



Рубрика: Фирмена идентичност

Рубрика: Фирмена идентичност

Безплатен PSD макет на канцеларски материали. Включва макет на плик и лист хартия. Покажете своята корпоративна идентичност с...

Теория на вероятностите за случайни събития

Теория на вероятностите за случайни събития

Вероятността е степента (относителна мярка, количествена оценка) на възможността за настъпване на определено събитие. Когато основанията за...

Статистика с малка извадка

Статистика с малка извадка

Статистика с малка извадка или, както често се нарича, статистиката "малки n", беше ...

Добре е за обучение без лиценз

Добре е за обучение без лиценз

Струва си да се отбележи, че в повечето случаи отварянето на спортни и други видове училища, които не са свързани с училищното образование, дава ...

feed-image Rss